Beskrivelse af Curlyen

Curly Coated Retriever

Familie:               Apporterende jagthund

Oprindelsesland: England

Curly Coated Retriever er den ældste og største af retriever racerne. Curlien har en karakteristisk tæt krøllet pels, som dækker det meste af hunden, undtaget hovedet, forben og poter. Curlyen skal ikke friseres eller børstets. Den findes i farven sort og brun.

Ideel skulderhøjde:

Hanner:

(27 ins) - Tæver:

62,5

cm (25 ins)

Vægt:

Hanner: 40-

. Tæver: 35-40

I hjemmet:

Rolig, venlig og velafbalanceret, der knytter sig til familien. Den er ikke indladende og der går et øjeblik før den accepterer en fremmed i huset. Den beskytter altid hjem og familien.

Som jagthund:

Curlien er retrievernes aristokrat, en stolt og selvstændig apportør af fuglevildt.

For at kunne arbejde mange timer på jagt, skal Curlien være velafbalanceret og sund, stærk og robust, hurtig og atletisk.

Generelt:

Hvis man på en rolig måde evner at sætte sin vilje igennem, er Curlyen nem at uddanne indenfor alt hundesport.

Personality:

Loyal, stolt og tillidsfuld.

Klog og gavtyvagtig men følsom.

Vedligeholdelse:

Den unikke krøllede pels er ret nem at vedligeholde. Hvis krøllerne er ”ude af facon” er en svømmetur i rent vand – eller et brusebad, det der skal til. Hvis pelsen ”stritter for meget” eller der er kommet ”fane på halen” så brug en god saks til at klippe det uønskede hår væk. Børstning vil trække krøllerne ud af facon, så derfor er børstning kun anbefalelsesværdigt under fældning.

Sundhed:

Som helhed er Curlyen en sund race. DKK stambogsførte Curlyer er HD fotograferet samt øjenlyst før parring.

Historie:

Curly Coated Retriever betragtes som en af de ældste vandhunde. Den stammer fra England. Racen er sandsynligvis opstået fra krydsninger med Engelsk Water Spaniel og St. John’s hund, som var en lille Newfoundlænder, begge racer er nu uddøde. Men andre og tungere racer er sandsynligvis også indkrydset. Man ved ikke præcis hvornår racen er opstået. Man har fundet malerier fra midten af 1700 tallet, hvor curlyen er afbilledet. I 1860 er den vist på en udstilling i England og i 1864 har den været udstillet i klasser kun for curlyer. Curlyen besidder et udpræget beskyttelses instinkt, det skyldes at den førhen hjalp Herregårdsskytten med at bekæmpe krybskytter. Curlyen er en dygtig vand apportør, derfor ideal til jagt på ænder og andet fuglevildt. Dens karakteristiske tæt krøller pels beskytter hunden mod kulden i vandet og når den skal passere tornekrat. Den første curly kom til Danmark i 1968. Curlyen er antalsmæssigt den mindste af retriever racerne.